Jak sadzić cebulę na szczypior?
Posted by: getsoadm | Posted on: 23 lipca, 2020Cebula jest jednym z warzyw najpowszechniej stosowanych w naszych kuchniach i bardzo często uprawianych w przydomowych ogródkach oraz na działkach. Jednym z jej najcenniejszych elementów jest szczypior, który poza atrakcyjnym wyglądem, jest także prawdziwą skarbnicą witamin, dlatego poniżej znajdziecie garść informacji na temat tego, jak sadzić cebulę na szczypior.
Kiedy najlepiej posadzić cebulę na szczypior?
Jeśli chcemy zebrać obfite zbiory pysznego szczypiorku, warto zdecydować się na posadzenie cebulki dymki, która daje stosunkowo krótkie, bo dorastające do około do około 8 centymetrów i bardzo soczyste zielone nitki. Tradycyjna żółta cebula da nam bowiem grubsze, dłuższe, nieco bardziej pikantne i nie tak obfite zbiory zbiory.
Dymkę w ogrodzie można sadzić już nawet bardzo wczesną wiosną, ale w zasadzie, jeśli potrzebujemy ją tylko po to by pozyskać szczypior, to można posadzić ją nawet późnym latem.
Jak przygotować stanowisko i sadzić cebulę, by otrzymać bogaty plon?
Cebula nie należy do zbyt wymagających roślin, ale warto zadbać o odpowiednie dla niej stanowisko, by doczekać się bogatego i pełnego cennych witamin zbioru. Nasze dymki najlepiej będą czuły się w próchniczej glebie, o dość wysokim poziomie fosforu i potasu. Dobrze jeśli zapewnimy im słoneczne stanowisko, a w okresie suszy warto pamiętać też o ich nawadnianiu. Małe cebulki umieszczamy w dobrze spulchniej ziemi i sadzimy w rzędach, w odstępach około 8-10 centymetrów od siebie, ponieważ wraz z czasem mogą one znacznie zwiększyć swoją objętość.
Kiedy będzie można cieszyć się zbiorami?
Przy zapewnieniu sprzyjających warunków, z soczystego szczypiorku będzie można korzystać nawet już po upływie dwóch tygodni. Można używać go do posypywania kanapek, ziemniaków, mizerii, past i wielu, wielu innych potraw. Mało jest również tak smacznych potraw, jak jajecznica z świeżym szczypiorkiem. Same cebulki można natomiast wykorzystać do marynowania czy podczas bieżącego przygotowywania potraw w kuchni.